Puberbrein vs Studiekeuze

De puberteit is een periode vol mogelijkheden en kansen. Je zoon of dochter gaat steeds meer zijn of haar eigen weg, leert, geniet en ontdekt de wereld. Maar het is ook een lastige tijd, omdat een tienerbrein nog volop in ontwikkeling is en een grote verandering doormaakt. In de puberteit ontplooit je kind zich fysiek, cognitief, sociaal en emotioneel en een brein is pas echt volwassen als de ontplooiing op alle vier de punten af is. Wist je dat een brein pas rond het 25ste levensjaar ‘rijp’ is?

Puber is werk in uitvoering
Dit schreef neuropsycholoog (hersenwetenschapper) Jelle Jolles van de VU Amsterdam afgelopen zaterdag in de Twentsche Courant Tubantia. “Een puber is werk in uitvoering. Zelfinzicht en zelfregulering zitten niet in de genen. Daarom zijn tieners vaak impulsief en reactief. Ze kunnen zich van veel zaken nog geen enkele voorstelling maken en hebben geen notie van de consequenties.”

Gevolgen voor onderwijs en studiekeuze
Dit heeft ook gevolgen voor het onderwijs. Jolles: “Als een tiener moeite heeft om weloverwogen te kiezen wat hij morgen zal gaan doen, hoe zou hij dan de vaardigheid hebben om op zijn 15e een profiel te kiezen? Je kunt je dan nog geen voorstelling maken van wat je er later mee kunt doen. Tieners moeten zo laat mogelijk keuzes maken voor de lange termijn. Jongeren die naar het hoger onderwijs gaan, maken daardoor ook vaak een verkeerde studiekeuze.”

Morgen Studiekeuze: voor jouw toekomst
Help, wat nu? Jouw zoon of dochter moet immers binnenkort al het besluit nemen welke vervolgopleiding hij of zij wil gaan volgen. Steun, sturing en inspiratie van ouders, maar ook van leerkrachten en coaches is dan ook broodnodig. En wist je dat Morgen Studiekeuze ook kan helpen, namelijk met een SPA (Student Profiel Analyse)? Dit is een assessment waarin je kind zichzelf en zijn of haar persoonlijke talenten ontdekt. Wat zijn sterke punten? En welke eigenschappen kunnen juist belemmeren? Wat motiveert? En welk type (loop)baan past bij hem of haar? Een SPA zorgt voor meer inzicht in persoonlijkheid en eigen kunnen, en helpt bij het maken van de juiste toekomstgerichte keuze. Daarbij geeft onze Studiekeuzerichtlijn specifiek inzicht in welke studies bij het profiel van je kind passen. En natuurlijk kunnen we ook samen de SPA doorspreken in een aansluitend coachingsgesprek. Morgen Studiekeuze helpt jouw kind op deze manier om goede keuzes te maken voor de toekomst.

Kan jouw kind ook inzicht en hulp gebruiken? Of ben je zelf op zoek naar meer informatie over de SPA? Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.