Hoe vind jij de juiste studie?

De afgelopen dagen was Morgen Studiekeuze te vinden op de Onderwijsbeurs in de IJsselhallen in Zwolle. Misschien heb jij je hier, net als duizenden andere scholieren, ook voor laten lichten over mogelijke studies voor na je middelbare school. Het studieaanbod is enorm. Heb jij jouw keuze al gemaakt? En weet jij voor honderd procent zeker dat dit de juiste keuze is?

De verkeerde studie kiezen
De afgelopen jaren is al vaker in het nieuws geweest dat veel jongeren in eerste instantie een verkeerde studie kiezen. Ongeveer één op de drie studenten in het hoger onderwijs maakt het eerste jaar van de studie daarom niet af. Voor zowel de student als de opleiding is dit zonde. Als student wil je een goede start maken. Het is een nieuwe fase in je leven waarvoor je misschien zelfs naar een andere stad verhuist. Ook kunnen de kosten voor een verkeerde keuze hoog oplopen, zeker nu de basisbeurs is vervangen door het leenstelsel.

Moeite met het maken van de juiste keuze
Van de huidige scholieren zegt 69 procent moeite te hebben met de keuze voor een opleiding. De oriënterende fase voor het kiezen van een studie is dan ook al jaren hetzelfde. Je gaat naar een open dag of maakt een studiekeuzetest, waar uit komt rollen welke studie bij jou zou passen. Maar een rondje lopen door het gebouw – dat op de open dag ineens versierd is met ballonnen – is echt niet genoeg. En van jongeren die bij ons komen, begrijpen wij dat de uitslag van een studiekeuzetest vaak niet klopt.

Op zoek naar dat wat bij je past
Waarom lukt het veel jongeren niet om de juiste studiekeuze te maken? Een gebrek aan inhoudelijke oriëntatie lijkt een belangrijke oorzaak, maar bij Morgen Studiekeuze zien we nog veel vaker dat jongeren moeite hebben om uit te vinden wat ze belangrijk vinden in het leven. Ze missen de ervaring, ontwikkeling en zelfkennis om een bewuste studiekeuze te maken. Het lastige is ook dat je niet alleen op zoek bent naar dat wat je leuk vindt, maar ook naar dat wat echt bij je past. Pas als je weet wie je bent, wat je motiveert en waar je talenten liggen kun je namelijk een goede studiekeuze maken.

Student Profiel Analyse, de oplossing
Wist jij dat een SPA je hierbij écht kan helpen? Een SPA (Student Profiel Analyse) is een assessment waarin je jezelf en je persoonlijke talenten ontdekt. Wat zijn je sterke punten? En welke eigenschappen kunnen je juist belemmeren? Wat motiveert je? En welk type (loop)baan past bij jou? Een SPA zorgt voor meer inzicht in jezelf en in je eigen kunnen, en helpt je bij het maken van de juiste toekomstgerichte keuze. Daarbij geeft de Studiekeuzerichtlijn je specifiek inzicht in welke studies bij jouw profiel passen. Dit voorkomt studiekeuzestress en zorgt ervoor dat je niet zomaar ergens een kruisje zet, om daarna pas te kijken of de studie wel bij je past.

Meer weten over de SPA? Morgen Studiekeuze helpt jou verder! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.